top of page
have fun.JPG

OVER MIJ

Hi, ik ben Bernardo Lendore woonachtig in Groningen. Ik ben een heuse family man, vader van twee lieve kinderen en gelukkig getrouwd. Ik hou erg veel van films kijken, ben stiekem best een film/pop culture geek!

In 2002 heb ik de opleiding Sport en Beweging gedaan op het Alfa College. 
Sinds ik mij kan herinneren heb ik altijd wel iets met bewegen gedaan, ook verschillende vechtsporten, o.a. Karate, Kendo en Hap-Ki-Do. Ik heb ook geturnd bij een klein turnclubje in Groningen, niet echt gericht op wedstrijden maar recreatief, super leuke tijden daar gehad. Ik was vanaf jongs af aan altijd wel bezig met gekke bewegingen, springen van schuurtjes, over hekken heen springen en vechtscenes na doen uit films :) Uiteindelijk ben ik met al mijn gekke capriolen bij de Braziliaanse vechtkunst Capoeira (Kapu-wera) uitgekomen, waar ik nu 25 jaar actief in ben en ook in les geef. Ik heb leerlingen onder mij die ook zelfstandig les kunnen geven binnen onze Capoeira vereniging.

In 2016 werd bij mij artrose in mijn beide heupen geconstateerd. Mijn linker heup is helemaal versleten en heeft geen kraakbeen meer, mijn rechterheup had een kleine vorm van artrose, maar daar heb ik weinig tot geen last van. Ik ben helaas daardoor beperkt in mijn flexibiliteit.


Het werd destijds afgeraden om fanatiek te gaan sporten. (Wat er bij mij niet in gaat) Het was toen een grote klap die ik moest verwerken.. ik slikte dagelijks medicatie om door de dag heen te kunnen komen qua pijn en zat even in een diepe put. Uiteindelijk ben ik mij gaan focussen op de dingen die ik wél kan i.p.v. wat ik niet kan. Ik ben mijn eetpatroon gaan aanpassen, ik ben meer plantaardig gaan eten en heb vlees helemaal uit mijn voedingspatroon gehaald. En wat bleek? Ik had geen pijnklachten meer! Lange wandelingen kan weer, ik kan meer druk zetten op mijn linker heup zonder dat het pijn doet. Dus weg met de pijnstillers..

Nu 5 jaar verder, heb ik vrij weinig last van mijn artrose, ik moet t natuurlijk wel in de gaten houden maar ik ken mijn lichaam inmiddels ontzettend goed. Dus ja, ik sport met een beperking.. Nee, ik kan helaas niet meer een high kick of een diepe squats. Maar ik voel me gezond en gelukkig en laat mijn beperking niet de baas zijn.

Met al deze persoonlijke ervaringen wil ik mensen helpen om (weer) fit te worden; door te gaan bewegen en balans te krijgen zowel geestelijk als fysiek. Ik ben het levende bewijs dat je het kan zolang je focust op wat je wel kan, in plaats van niet. 

Zin om met mij een persoonlijk avontuur naar een gezonde levensstijl aan de te gaan? Neem contact met me op en we zien elkaar snel!

bottom of page